Internasjonalisering 2024-2025

Informasjon om internasjonaliseringstilbudet på Sandnes videregående skole. 

Om internasjonalisering på Sandnes videregående skole

Ved skolen har vi lange tradisjoner for å reise til andre land, både i programfag og i språkfag. Tidligere har det vært tradisjon med studieturer til Tyskland, Frankrike og Spania.

Disse studiereisene i videregående skole tok slutt da gratisprinsippet i skolen satte en stopper for egenbetaling for deltakerne.  Dette kom samtidig med at Sandnes videregående skole ble akkreditert av utdanningsprogrammet til EU, Erasmus+, og dermed fikk en lettere tilgang til reisestipend for både lærere og elever.  Dette innebærer at tradisjonene med utstrakt internasjonalisering og utenlandsreiser kan fortsette, men uten at elevene må betale for reisene. Her er det viktig at prosjektene er i tråd med Erasmus+ og skolens mål, i tillegg til at vi ønsker at prosjektene skal fremme samarbeid og gjensidighet mellom skoler og land.  Det kan for eksempel være at vi får gjenbesøk, der vi og elevene er vertskap. Det kan også være prosjekter der vi etablerer et samarbeid som går over lengre tid. 

Mål for internasjonaliseringsarbeidet

Erasmus+ ønsker prosjekter som kan knyttes til et eller flere punkt: 

  • Mangfold, inkludering og medborgerskap. 
  • Bærekraft. 
  • Psykisk helse. 

 

Sandnes vgs ønsker prosjekter som kan knyttes til et eller flere punkt: 

  • Tverrfaglighet. 
  • Fremmedspråk.
  • Elevdemokrati og psykisk helse.

 

For skolens ansatte er det mulig å delta på internasjonale lærerkurs, konferanser og kollegaskygging. I løpet av et skoleår er det stadig enkelte ansatte ute på reise for å få kreativt påfyll og faglig oppdatering. Som følge av dette har skolen etter hvert etablert et nettverk av samarbeidsskoler i hele Europa – noe vi ser på som et stort pluss for både elever, lærere og for skolen som organisasjon.

EU og utdanningsprogram

Sandnes videregående skole har en lang erfaring med EU sine internasjonale utdanningsprogrammer.  Gjennom årene har disse endret både navn, innhold og ikke minst budsjettrammer.  Vi ser en stadig økende satsning på internasjonalisering i europeisk utdanning, og den store paraplyen over dette samarbeidet heter Erasmus+.

For elever og ansatte som får oppleve et utenlandsopphold med faglige rammer, er det lett å se at erfaringene er viktige.  Elevene opplever faglig og personlig modning og økt motivasjon for skolen og for det faglige.  Det viser seg også at elever som har vært på utenlandsopphold i skoletiden oftere enn andre gjennomfører utenlandsopphold under senere studier. Det er åpenbart at også lærere og andre ansatte opplever lignende erfaringer; økt kompetanse, motivasjon og personlig utvikling.

eTwinning

Sandnes videregående har som mål å øke elevenes og lærernes digitale kompetanse og internasjonale forståelse gjennom samarbeid med skoler i andre europeiske land. Skolen vil derfor satse på eTwinning, EUs digitale plattform for digitalt skolesamarbeid. Les mer om dette her. 

Internasjonalisering skoleåret 2024-2025

Utveksling: Vi har hatt elever på utvekslingsopphold til Tyskland og Spania, og får også utvekslingselever hit i flere omganger. 

Jobbskygging: Ansatte fra skolen søker om jobbskyggingsopphold, og vi er også vertskap for de som ønsker å skygge oss. 

Gruppemobiliteter: Prosjekter og klasser kan søke om gruppemobiliteter for en hel elevgruppe, eller mindre grupper. Dette tilsvarer de mer tradisjonelle studieturene vi hadde tidligere. 

Elevdemokratiprosjekt: Prosjektet Yes-U2 startet i 2023, og skal holde på til 2025. Skolen har et Action Team, som samarbeider med andre Action Teams i partnerlanda. Reisene går til Belgia, Hellas og Italia dette året. 

I Yes U2-prosjektet jobbes det med å lage et online magasin, med bidrag fra de ulike deltagerlanda. Her er en magasinside fra turen til Catania våren 2024, skrevet av den norske delegasjonen: Catania 2024 Norway (PDF, 3 MB)

På Instagramkontoen @sandnesvgs_studspes legges det ut bilder og korte reiserapporter fra reisene. 

Instagramkontoen til Sandnes vgs studiespesialiserende

Internasjonaliseringskoordinatorer

Vi har to internasjonaliseringskoordinatorer ved skolen vår, Ragnhild Kristiansen Thordal og May Helen Johnsen.

Artikkelliste